tiistai 17. helmikuuta 2015

Pakurikääpäteen valmistus


Pakurikääpä




Jos haluat juoda jotain kotimaista superjuomaa, niin suosittelen keittämään teetä pakurikäävästä. Siinä on hyvin maanläheinen maku. Pakurikääpä kasvaa puun rungossa. Netistä löytyy runsaasti tietoa pakurikäävän historiasta ja sen terveysvaikutuksista. Mikäli asia kiinnostaa sinua enemmän, suosittelen etsimään sieltä lisätietoa. 

Varmimmin pakurikääpää meillä löytyy koivun rungoista. Pakurikääpä on eräänlainen puun lahottajasieni. Itse olen sitä etsinyt vähän jo ikääntyneemmistä koivuista rantojen tai ylipäänsä vesistöjen läheisyydestä. Pakurikäävän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Sitä ei siis voi kerätä ihan mistä vain.


Pakurikääpä kannan puolelta


Pula-aikana pakuriteetä on käytetty kahvin korvikkeena. Silloin sitä on kutsuttu tikkuteeksi. Itse en ole koskaan ollut kahvin ystävä. Olen aina juonut teetä ja pidän kovasti myös pakuriteestä. Minulla on kokemusta pakuriteestä jo usean vuoden ajalta. Keittelen sitä silloin tällöin. Myös mieheni on tottunut sitä juomaan, vaikka hän on kahvin ystävä.


Pakuriteetä voidaan tehdä useammalla eri tavalla: 

  • Pakurikääpää keittämällä - alkuperäisin tapa.
  • Pakurikääpäjauheista keittämällä.
  • Teepusseista hauduttamalla.
  • Instant -tiivisteestä keittämällä.
Itse olen hyödyntänyt näitä kaikkia tapoja. Jos aika on kortilla, keitän sitä pusseista/jauheista/instanteista teepannussa. Jos on aikaa käytettävissä, keitän itseään pakurikääpää kattilassa. Tänään keitin alkuperäisestä ja aidosta pakurikäävästä teetä. 


Nyrkin kokoinen pakurikääpä


Pakurikääpä, vesi ja inkivääri kattilassa


Keitin pakuriteetä seuraavan ohjeen mukaan:
  1. Kiehautin kattilassa 2 litraa vettä.
  2. Panin kokonaisen (nyrkin kokoisen) pakurikäävän kiehuvaan veteen.
  3. Lisäsin mukaan paloiteltuna tuoretta inkivääriä antamaan teehen potkua.
  4. Annoin keitoksen porista kannen alla tunnin verran.
  5. Pakuritee on valmista nautittavaksi. 
  6. Lisäsin teekuppiin hunajaa antamaan vähän makeutta.






Valmis pakuritee

Tästä annoksesta tuli erittäin tummaa ja vahvaa, kuten kuvasta näkyy. Mitä pidempään pakurikääpää keittää, sitä vahvempaa siitä tulee. Vahvan pakurin maun lisäksi tuore inkivääri tuo siihen mukavaa terävyyttä. 

Teen voi juoda näin vahvana tai sitä voi tietenkin tarpeen mukaan laimentaa vedellä. Hunaja makeuttaa teen mukavasti. Joskus olen käyttänyt makeutuksena lakritsijuurta ja se sopii myös teehen erinomaisesti.

Itse keitän pakuriteetä aina ison annoksen. Laitan teen lasipulloon tai -purkkiin ja jääkaappiin säilöön. Otan sieltä sopivan kerta-annoksen ja yleensä lisään siihen kiehuvaa vettä.  

Pakurikääpää voi käyttää useita kertoja. Se täytyy vain kuivattaa ilmavassa paikassa käytön jälkeen. Itse kuivatan sen siivilässä. 



Pakurikäävän kuivatus siivilässä


Olen keittänyt pakuriteetä myös valmiista instateista ja jauheista. Valmiiksi esikäsitellystä pakurista saa nopeammin juotavaa teetä. Itse keitän tällaisen pakuriteen teepannussa.


Pakurikääpäteetä teekeittimessä tehtynä


M u k a v a a   v i i k o n   j a t k o a!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti