torstai 17. syyskuuta 2015

Petäjäveden vanha kirkko


aamunkajo1.blogspot.fi
Hei! Kävimme vieraidemme kanssa tutustumassa Petäjäveden vanhaan kirkkoon viime lauantaina. Sää oli lämmin ja aurinkoinen. Onneksi kirkon ovet olivat auki vielä näin syyskuussa. Opas oli paikalla ja hän kertoi meille kirkon historiasta. Kirkkoon oli tulossa iltapäivällä hääparin vihkiminen. Kertomisen ohessa opas keräsi pois edellisistä häistä jääneitä koristeita. 
aamunkajo1.blogspot.fi
Petäjäveden kaunis vanha paanukattoinen hirsikirkko on rakennettu vuosina 1763 - 65. Kirkko on arvatenkin hyvin suosittu juhlakirkko. Siellä pidetään jumalanpalveluksia, ristiäisiä, häitä, erilaisia konsertteja. Kirkossa ei ole minkäänlaista lämmitystä, joten talvijuhlissa täytyy olla varustautunut lämpimiin vaatteisiin ja istuinalusiin. Sitä vain jäin ihmettelemään, että kuinkahan lapsen pään voi kastaa vedellä, kun ristiäisiä pidetään myös talvella. Ei tullut kysyttyä, mutta asia jäi vähän vaivaamaan.
aamunkajo1.blogspot.fi
Kirkossa ja tapulissa on todella kauniit tervatut paanukatot. Tällaisiahan ei enää uusina tehdä. Tiedän, että Kajaanissa Paltaniemellä sijaitsevassa vanhassa kirkossa on myös paanukatto. Onneksi näitä vanhoja kirkkoja entisöidään ja näin ne säilyvät nähtävänä vielä tulevillekin sukupolville. 
aamunkajo1.blogspoit.fi
Ulko-ovet on rakennettu kauniisti vinolaudoituksella. Ulkoportaat ovat ihanalle tuoksuvaa tervattua puuta. Portaat oli maalattu keväällä.
aamunkajo1.blogspot.fi
aamunkajo1.blogspot.fi
Kirkon kellotapuli on todella kaunis, etenkin tällaisella säällä kauniin sinistä taivasta vasten. Se on rakennettu vuonna 1821. Väreillä on upeasti tuotu esille puukuviot, muodot, koristeet. Siis todella häikäisevan kaunista. Silmä ja sielu lepävät tässä näkymässä.
aamunkajo1.blogspot.fi
Ikkunat ovat pikkuruutuisia. Ne eivät ole alkuperäisiä, mutta kuitenkin niin vanhaa lasia, että lasiruuduissa näkyy selvästi valumisen jäljet. 
aamunkajo1.blogspot.fi
Suuret ruutuikkunat siivilöivät sisälle kauniisti auringonvaloa. Kirkossahan ei ole sähköjä.
aamunkajo1.blogspot.fi

aamunkajo1.blogspot.fi
Kauniiden ruutuikkunoiden lisäksi valoa hämärään aikaan kirkkoon tuovat seinillä olevat kynttilät. Kun kynttilöitä esimerkiksi Tapaninpäivän hartaushetkessä tai muissa talvisissa tilaisuuksissa poltetaan, niin ulkopuolella on  kaiken varalta palokunta valmiudessa.


aamunkajo1.blogspot.fi
Saarnastuoli ja sen yläpuolella oleva katos on koristeltu kauniisti maalatuin puukoristein. Koristeena on neljä evinkelistaa, Jeesus sekä lukuisia enkeleitä.

aamunkajo1.blogspot.fi
 Saarnastuolia kannattelee matkailijoiden suojelupyhimys Pyhä Kristoforos.
aamunkajo1.blogspot.fi
Tämä kirkkosalin edessä oikealla puolella oleva vaatimattomampi/koristelematon koroke on kuulunut lukkarille. Hänellä on ollut tärkeä tehtävä kirkossa. Lukkari on seurannut tarkalla silmällä kirkkoväen olemista kirkossa: käyttäytymistä, nukahtamista ja sitä, että laulavatko  he kaikki  virsien sanat oikein. 



aamunkajo1.blogspot.fi
Tiedätkö muuten, mikä tämä seinällä oleva puukeppi on nimeltään? Sen nimi on unilukkari. Tällä lukkari on käynyt herättelemässä nukahtelevia kirkossa kävijöitä. Unilukkariksihan kutsutaan nykyään kynttilöiden sammuttamiseen tarkoitettua vehjettä. Olin kuvitellut vanhan unilukkarin tämän kynttilän sammuttimen kanssa samanlaiseksi. Tämä oikea unilukkari on tosiaan puinen keppi, jonka toinen pää on pehmennetty kangaskääreellä. Mielenkiintoista.
aamunkajo1.blogspot.fi
Kirkonpenkit ovat käytössä sileiksi ja kiiltäviksi hioutuneita. Ne on tehty käsittelemättömästä puusta  kasin veistämällä ja ovat käytössä hioutuneet sileiksi ja kiiltäviksi. Todella kaunis puupinta. Istuinosa on hyvin kapea ja selkänoja korkeampi. Vaikea on kuvitella, miten tällaisille liukkaalle istuimille on voinut nukahtaa. Ehkä vastaus siihen on ihmisten pitkät hevoskyytimatkat, aikainen herääminen kirkkoreissulle ja vielä takana raskas työviikko.   
aamunkajo1.blogspot.fi
Kirkossa istumajärjestys oli se, että naisilla oli oma puolensa pääovelta katsottuna vasemmalla ja miehillä oma oikealla puolella kirkkoa. Tämä istumajärjestyshän toimii vielä nykyään hääparin vihkimistilaisuudessa: morsiamen suku istuu vasemmalla puolen ja sulhasen suku oikealla. Piioilla ja rengeillä oli omat osastonsa lehterillä. Osastot oli erotettu puuseinällä, ettei vain mitään mielijohteita tulisi.
aamunkajo1.blogspot.fi
Naisten puolelle kirkkoa on pitänyt tehdä lisää penkkejä, koska heidän määränsä kirkossa on lisääntynyt. Tarina ei kuitenkaan kerro, miksi penkit ovat ilman selkänojaa (enkä viitsi itsekään ryhtyä sitä sen kummemmin miettimään).
aamunkajo1.blogspot.fi
Ulko-ovi on näin hatara, että auringon säteet pääsevat paistamaan sisälle. Lautalattian lankut ovat leveitä. Lattialankkujen väleihin on jätetty raot siltä varalta, että josko lattian alle haudataan ruumiita. Näin kuitenkaan ei ole tiettävästi tehty. Kirkko itsessään on rakennettu vanhan hautausmaan päälle, joten sieltä on rakennusaikana löytynyt ihmisen luita. Lattian alla uskotaan siis olevan ruumiita haudattuna.
aamunkajo1.blogspot.fi
Alttari on aidattu neliskanttisella puukoristein koristelluilla aidalla. Tämä luonnonpuun  beesin-harmaa väri on todella kaunis. Alttaripöytää suojaava kangas on kauniisti kirjailtua ja se on vanhaa paksua pellavaa. Alttarivaate on kopio vuodelta 1952. Alkuperäinen alttarivaate on vuodelta 1749 ja sitä säilytetään Kansallismuseossa.
aamunkajo1.blogspot.fi
aamunkajo1.blogspot.fi
Kirkkosalin keskilaipio on koristeltu puuvesitoksin ja niitä on vielä korostettu punaisella maalilla. Koristelu on simppeli, mutta juuri yksinkertaisuudessaan todella kaunis. Väriharmonia on kokonaisuudessaan upea.
aamunkajo1.blogspot.fi
aamunkajo1.blogspot.fi
aamunkajo1.blogspot.fi
Kirkon pihapiiri on toiminut hautausmaana. Muistona on vanhoja hautakiviä eri puolilla kirkon piha-aluetta.
aamunkajo1.blogspot.fi
Vanha kirkko on aidattu kauniilla riukuaidalla.

aamunkajo1.blogspot.fi
Suosittelen lämpimästi, itselleni ja myös teille lukijoille, tutustumaan vanhoihin arvokkaisiin perintökohteisiin. Historia avaa silmiä ja opettaa kunnioittamaan ja arvostamaan menneisyyttämme. Käynti kirkossa teki todella tätä kaikkea. Upea tunne kulkee mukanani.


Hyvää loppuviikkoa!

2 kommenttia:

  1. Hei

    Ihana ja rauhallinen tunnelma välittyy näistä kuvista.

    Aurinkoista syyskuun loppupuolen päivää.

    t. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sini! Kirkko on ilman sen suurempia kruusailujaankin niin kaunis ja rauhoittava. Mukavaa alkanutta viikkoa myös sinulle!

      Poista