Hei!
Kuvittele, kuinka hampaissasi narskuu pureskeltava.
Rouheet, siemenet ja pähkinät antavat rapeutta.
Sylkirauhaset aktivoituvat.
Ruoansulatuskin tykkää kuiduista.
Rouheet, siemenet ja pähkinät antavat rapeutta.
Ruoansulatuskin tykkää kuiduista.
Sateinen päivä sopii hyvin sämpylöiden leipomiseen.
Tupa lämpenee ja vatsa saa hyvää murkinaa.
Vesi herahtaa kielelle. Slurps.
Ja mikä parasta -
tulee hyvä mieli tekemisestä.
Tässä ohje terveellisille ja maukkaille sämpylöille:
4 dl vehnärouhetta
8 dl vehnäjauhoja
3 dl auringonkukansiemeniä
3 rkl öljyä
2 rkl siirappia tai hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 l vettä
1 pss kuivahiivaa
- Sekoita kaikki aineet keskenään.
- Vaivaa sen verran, että taikinaan tulee sitkoa.
- Anna taikinan kohota lämpöisessä paikassa kaksinkertaiseksi.
- Leivo sämpylöiksi.
- Anna sämpylöiden vielä kohota liinan alla.
- Voitele sämpylät kylmällä vedellä ennen uuniin panoa.
- Paista 220 asteessa kullanruskeiksi (35-50 min.).
- Siirrä paistuneet sämpylät heti ritilän päälle.
Pitkä paistoaika takaa rapeuden.
Nosta ritilää sen verran pois pöydän tasolta,
että ilma pääsee kulkemaan hyvin myös ritilän alla.
Älä peitä sämpylöitä liinalla.
Muuta mainittavaa:
Kuvan sämpylöihin on käytetty vehnärouheen sijasta
pähkinä-siemen mysliä.
Kaapissa ei ollut vehnärouhetta ja
mökiltä on pitkä matka kauppaan.
Luovuus on leivonnassakin eduksi.
Täytyy sanoa, että sämpylöistä tuli rapeita,
herkullisia ja maukkaita.
Suosittelen lämpimästi!
aamunkajo1.blogspot.fi
Kiitos jälleen iso-siskolle ohjeesta ja opastuksesta!
Maukasta päivää!
Hei,
VastaaPoistaAivan ihanat sämpylät - olen saanut myös jo maistaa (ja valmistaakin :) vastaavalla reseptillä. Suosittelen.
Tosi hyvä vinkki laittaa sämpylät ritilälle jäähtymään :).
Aurinkoista päivää.
Terveisin, Sini
Ps. Lakkasuolla käyskentely on yksi mukavimmista aktiviteeteista jo lapsuudesta saakka :).
Hei Sini ja kiva kun kommentoit ja myös suosittelet! Nämä sämpylät ovat todella rapeita ja hyvin paistuneina saavat todella sylkirauhaset toimimaan, siksi myös erinomaisia ruoansulatukselle. :)
PoistaIhanaa päivää myös sinulle!
Hei Sini! Haluan vielä lisätä, että kun ritilän nostaa hiukan ylemmäksi pöytätasosta, niin myös ritilän alapuolelta pääsee ilma kulkemaan paremmin. Näin sämpylät eivät "haudu" missään vaiheessa. Tämä takaa lisää rapeutta sämpylöille. :)
VastaaPoista